8 TIPS OM SKINN & LÄDER

Alla plagg ovan är från Zara


Som jag sa till S så skulle jag vilja kalla mig själv expert inom skinn & läder plagg. Som ni säkert har märkt så skriver jag ju om skinn nästan hela tiden & jag kan inte upprepa mig tillräckligt många gånger om varför man bör investera i läderplaggen. Så här är mina bästa tips för en hållbar garderob inom skinn & läder:

- Investera i ett par skinnbyxor. Jag har lite olika modeller, några som är köpta för 3 år sen och sådana som är köpta i år. Jag skulle säga att man först och främst ska satsa på en modell som man trivs i för övrigt. Det kan för vissa vara en smal byxa, eller för andra en loose-fitted byxa. Mina första byxor var en tight modell men tyvärr så har dem inte använts lika mycket som mina lite mer "pösiga" skinnbyxor. Jag lärde mig den hårda vägen och fick lägga dem pengarna på en modell som jag faktiskt inte använt, så gör inte som jag. Fundera på vad det är för modeller som du brukar använda i andra byxor, så som jeans eller kostymbyxor.
Sen skulle jag även vilja tipsa om att gå upp i en storlek i ett par skinnbyxor. För att dem inte ska spricka i sömmar (har själv känt att dem är något ömtåligare än ett par jeans) så size up om ni inte är ute efter den där riktigt tigha modellen. Som sagt, en smaksak.

- Gå ut i butikerna och leta efter en rejäl skinnsko. Det kan antingen vara ett par boots eller ett par stövletter. Dem är nämligen användbara i år framöver om man tar hand om dem. Vilket är jätte viktigt. Glöm inte att impregnera och smörja in skorna med jämna mellanrum, allt för att du ska kunna bära samma skor år efter år. Dessutom så kan man oftast använda ett par boots både på vintern när det är snö & slask ute med en varmare strumpa i, men även till våren tillsammans med en klänning eller ett par blåjeans och blazern. Jag hittade mina favoriter i år på Zara (hör och häpna) och jag har använt dem sen jag hämtade ut dem på posten. Även ett tips till er som söker skor i 42, säger bara Zara & Asos.

- Skinnväskan. Nästan ett måste i garderoben enligt mig. Jag tror nästan att jag alltid letar efter den perfekta skinnväskan. Vill ha en som är perfekt i storlek, i en neutral färg men med det där lilla extra. Denna säsong är det ju Bottega Venetta som syns överallt. Däremot så ligger dem ju runt 10 000 kronor och det är väl kanske inte något som man vill lägga sina pengar på. Så därför skulle jag rekommendera Mango, Zara, Asos, &Other stories, HM och Acne. Där kan jag lova att ni hittar er väska. För en väska kan verkligen göra så mycket till en outfit. Att addera en färg på väskan eller hitta en väska som har lite annorlunda skärningar kan verkligen pigga upp vilken tråkig outfit som helst.

- Ett tips som gäller övrigt för alla läderplagg & accessoarer. Ta hand om dem! Smörj dem, tvätta inte i tvättmaskin om inte plaggen tillåter det. Impregnera skor, väskor osv. Skinn behöver lite extra kärlek.

- Skinnjackan. En stooor favorit hos mig. Att hitta en skinnjacka som man kan kombinera till alla olika sorters looks. Jag har en ifrån Acne som jag säkert har haft i snart 3 år. Den är något oversized med få detaljer. Jag bara älskar den. Den går att kombinera till blåjeansen, över spetsklänningen eller till sidenblusen. Ja ett plagg som är mångsidigt men som också går att bära under alla säsonger skulle jag nog säga. Jag hittade även en fodrad skinnjacka i vintras som jag verkligen ångrar att jag inte lade vantarna på för den hade passat mig så bra. Men förhoppningsvis kommer något liknande till nästa år. För som sagt, även detta plagg går ju att bära år efter år och den går bara inte ur tiden.

- Små detaljer i skinn. Ja kanske inte små bokstavligen talat, men sådana pieces som sticker ut lite granna. Exempelvis, skulle det kunna vara en plisserad kort skinnkjol som på bilden, det är ettt plagg som sticker ut men som du kan kombinera med en svart polo, en vit skjorta eller varför inte en skinnblus som jag också skulle rekommendera. Jag har nog köpt på mig tre stycken olika skinntoppar denna hösten och vintern. En skinnskjorta, en skinnblus och en oversized skinnkappa med ett bälte. Det kan nog t.o.m vara mina mest burna plagg nu under det kalla vinterhalvåret. Så att hitta dem där unika plaggen. Gå loss inne på second hand och leta fram den där unika plaggen som gör din garderob just DIN.

- Våga på sig färg. Skinnplagg behöver inte alltid vara svarta även om det är klassiker. Utan varför inte köpa en skinnblus i en beige färg som på bilden eller en klänning i en mörkgrön färg. Jag själv dras ju till kamelfärgerna i alla olika skinnplagg. Dör ju för skorna exempelvis (ett par Celine inspirerade skor för våren som jag tror kommer bli mina). Men som sagt våga på sig färg och gå utanför sin comfort zone. Vill du inte köra på en grön byxa så hitta ett skärp med en klick färg eller kanske ett par skor i någon annan kulör. Ja ni förstår vad jag menar! (Hoppas jag...)

- Sist men inte minst. Kombinera skinn med allt. Tro mig, det kommer bli snyggt oavsett vad du sätter skinn till (nästan alltid iallafall). Ta på dig jeansen och släng på dig en skinnskjorta, kombinera sidenklänningen med en skinnkavaj, kör på en hel look i skinn och matcha upp med stickad, sätt skinnkjolen i centrum med en bomulls tischa och en blazer över det. Våga kombinera olika material och gör dina look lite mer intressanta.

Xoxo. C

Gillar

Kommentarer