#REPOST

Att ångestlöst kunna öppna en välstädad garderob, där du lätt kan hitta något att ha på dig - visst är det något vi alla önskar oss efter en garderobsrensning? Men, ibland kan det vara svårt att ta sig hela vägen dit. Vi ger 5 tips på hur du hittar motivationen till att rensa - och hur du gör det ordentligt.

1. Ta en klädkategori i taget. Det kan tyckas riktigt effektivt i stunden att riva ut allt du har och lägga det i en hög på sängen för att få en ”översikt”. Men, vad du i själva verket får är ett ångestfyllt kläd-Everest. Genom att rensa en kategori i taget får du en översikt, på riktigt. Att sortera i olika steg gör det även mindre tidskrävande, vilket ökar motivationen och du ser resultat snabbare.

2. Rensa inför aktuell säsong. Se till att rensa dina vinterkläder precis innan vintern, vårkläderna innan våren och så vidare. På så sätt får du en mer realistisk syn på vad du kommer att använda och vad som passar dig just då. Sedan kan du börja säsongen med en fräsch start - utan alltför stor klädångest. Bra, va?

3. Prova dig fram. Är du osäker på om plagget ska få stanna? Vid minsta tveksamhet, prova alltid plagget. Om det sitter bra, men du fortfarande är osäker - försök planera en outfit runt plagget, tillsammans med med andra kläder i din garderob. Går det inte? Då är det bara att inse, plagget hör inte hemma i din garderob längre.

4. Ha en tvåstegs-metod. Det behöver inte vara antingen spara eller åka - på direkten. Du kan också skapa en mellanperiod för saker du är riktigt osäker på. Spara plaggen på ett bra och synligt ställe i garderoben under minst ett par veckor. Detta för att se om du verkligen sträcker dig efter dem, eller hittar användning för dem över huvud taget. Om du inte använt plaggen en enda gång inom ett par veckor, ja - då vet du med säkerhet att det är dags att låta kläderna lämna garderoben för gott.

5. Var ärlig mot dig själv. Visst att det kan kännas jobbigt att ge bort eller sälja en tröja du använt en ynka gång. Men, du har använt den en endaste gång av en anledning, eller hur? Pengarna blir inte mindre slösade av att den fortsätter hänga och samla damm i din garderob (tyvärr). Gör dig också av med kläder du har negativa associationer till. Kanske har du ett plagg som påminner dig om en person, en plats eller en tid i ditt liv du inte vill påminnas om? Låt gå!

Det kan även vara så att du har jättebra minnen till ett plagg, som du inte använder länge. Vill du spara ett enstaka plagg för att du har bra minnen till det, låt dig själv göra det! Men se till att lägga det på ett annat ställe än din garderob, så att det inte tar upp onödig plats.

Skribent - @fridasfriday

Xoxo. C

Gillar

Kommentarer